TV-rättigheter

För att en liga ska få spridning över världen har TV så klart en nyckelbetydelse. Det är också i TV-rättigheterna som de riktigt stora pengarna sitter. Det skapar att starkt nationellt förbund och pengarna sipprar också ner till klubbarna som på så sätt kan locka till sig bättre och bättre spelare. Det blir helt enkelt en positiv spiral som gör att fotbollen kan utvecklas både ekonomiskt och sportsligt.

I Sverige är det TV4 som har rättigheterna att sända matcher från Ligue 1. De sänder de flesta matcherna på TV4 Sport, vilket är en kanal som nästan alla i Sverige kan se idag. Vissa matcher "låser" de dock in i sin betalkanal som heter TV4 Sport Xtra.

TV4 har skrivit ett flerårs avtal som gäller rättigheterna att visa franska matcher i Sverige. Det garanterar att vi svenskar kommer att ha fortsatt möjlighet att följa Ligue 1. Nästa gång priserna ska förhandlas om finns det dock en överhängande risk att prislappen hoppar upp ett rejält steg - frågan är då om TV4 har råd att hänga med i budgivningen?